PAPENDRECHT IN DE 2e WERELDOORLOG 1944-'45
(door H.W.G. van Blokland-Visser)

DEEL 3:
PIETER DE KONING ONDERSCHEIDEN OP 18 JANUARI 1947

DEEL 3
PIETER DE KONING ONDERSCHEIDEN OP 18 JANUARI 1947

samengesteld door Historica/schrijfster H.W.G. van Blokland-Visser te Papendrecht
mail: hwg.blokland-visser@ziggo.nl

 

Na de oorlog ging iedereen van het gezin de Koning weer over tot de orde van de dag, er werd bijna niet meer over die barre winter van 1944/45 gesproken.
Daar dachten de Amerikaanse- en Engelse piloten die waren gered door Pieter de Koning anders over. Ze vertelden overal het verhaal over de inzet van Pieter de Koning.
Hij werd voorgedragen voor een hoge Amerikaanse onderscheiding de "Medal of Freedom".

Op zaterdag 18 januari 1947 ging Pieter de Koning samen met zijn vrouw en dokter Rietveld vanuit Papendrecht naar Maastricht. Daar waren vele binnen- en buitenlandse autoriteiten bijeen. Pieter de Koning kreeg daar als helper van Amerikaanse piloten uit handen van de Amerikaanse Attache de hoge Amerikaanse onderscheiding de "Medal of Freedom". uitgereikt.

oorlog03_01.jpg (57331 bytes)

Die zelfde avond was er feest in de Blauwe zaal te Papendrecht ter ere van Pieter de Koning en zijn vrouw. Een van de sprekers die zelf door de Koning was overgezet door de Biebos was Bram Visser uit Papendrecht. Deze verteld: Er gingen op die tocht 10 Engelse soldaten mee. Wat hem het meest had getroffen was de uiterlijke kalmte van de Koning ondanks het vele schieten overal. Hij was van mening dat eigenlijk het hele gezin de Koning een medaille had verdiend.
Dokter Rietveld verteld: Zo'n man en zulke zonen en niet te vergeten, Mevr. de Koning en haar dochters, allen hielpen zij mee en maakten spannende tijden door en toch was het daar altijd gezellig in huis. Dokter Rietveld vervolgde, dat het jammer was dat Papendrecht geen Ereburgerschap kende anders had hij B en W van Papendrecht verzocht dit Ereburgerschap aan Pieter de Koning aan te bieden, waarop hij vervolgde met de woorden:"In onze harten is hij echter al Ereburger van Papendrecht".

Pieter de Koning vond al die eerbetoon niet plezierig en zei: "Als ik geweten had van het feest dan had je me hier niet gezien, dat moesten ze nou niet doen want er zijn er duizenden die meer gedaan hebben".

Hij was maar een dood gewone man die zijn naastenplicht deed door mensen te helpen, volgens Pieter de Koning behoefde je daarvoor geen onderscheiding voor te krijgen.(later kreeg hij nog een Engelse onderscheiding)
Pieter de Koning hoopte echter dat de jeugd zich aan dit gebeuren zal spiegelen dat, als men zijn plicht doet dit ongevraagd gewaardeerd wordt.
Echte helden spreken niet.

oorlog03_1_koning_pieter_de.jpg (152080 bytes) oorlog03_2_koning_pieter_de.jpg (230892 bytes)
(afb. 1 - uitnodiging om op 8 juli 1948 de ceremonie bij te wonen voor de toekenning van de Engels medaille The Kings For Courage In Cause Of Freedom toegekend door Koning George VII van Engeland aan Pieter de Koning te Papendrecht.) (afb. 2 - Aankondiging op 25 april 1949 aan Pieter de Koning van de toezending van de medaille The Kings For Courage In Cause Of Freedom.)

 

 

(c) Papendrecht H.W.G. van Blokland februari 2011 en maart 2012.